Aminokwasy w diecie osób aktywnych

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Aminokwasy to organiczne związki chemiczne, stanowiące budulec białek. Każdy aminokwas składa się z grupy aminowej i kwasowej połączonych przez wiązanie peptydowe. Białka składają się z różnych sekwencji aminokwasów połączonych w ten właśnie sposób. Obecność aminokwasów w swojej diecie powinny uwzględnić przede wszystkim osoby aktywne fizycznie.

Aminokwasy w diecie osób aktywnych

Funkcje aminokwasów w organizmie człowieka 

Aminokwasy spełniają wiele ważnych funkcji w organizmach żywych. Są ważnym źródłem składników odżywczych, a także pełnią funkcje strukturalne i regulacyjne. Niektóre aminokwasy są produkowane w organizmie, a inne muszą być dostarczone wraz z dietą. 

Istnieje 20 różnych aminokwasów, które są uważane za „podstawowe” i zarazem konieczne potrzebne do tworzenia wszystkich protein w Twoim organizmie. Różne kombinacje tych aminokwasów pozwalają na stworzenie różnych rodzajów białek, dlatego im więcej i bardziej różnorodna będzie Twoja dieta białkowa, tym lepiej dla całego organizmu. 

Jakie aminokwasy dla osób aktywnych fizycznie? 

Sportowcy zazwyczaj suplementują leucynę, izoleucynę i walinę, które są niezbędnymi aminokwasami dla budowy mięśni. Ważna jest też glutamina, która jest obecnie jednym najczęściej wybieranych aminokwasów. Pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitów, regeneracji mięśni i produkcji różnego typu białka. 

Arginina również jest stosowana. Ten aminokwas pomaga w produkcji tlenku azotu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Ważnym aminokwasem jest też kwas asparaginowy. Jest niezbędny do produkcji hemoglobiny i keratyny, które są ważne dla wydajności sportowej. 

Wybierając aminokwasy do regularnej suplementacji, warto pamiętać, że będzie ona uzupełnieniem Twojej codziennej diety, a nie jej zamiennikiem. Dlatego poza przyjmowaniem odżywek należy zadbać o obecność aminokwasów w produktach spożywczych, które na co dzień zjadasz. 

Bezpieczne przyjmowanie aminokwasów 

W większości przypadków przyjmowanie aminokwasów w dawkach zalecanych przez producenta jest w pełni bezpieczne. Jednak jak w przypadku każdego suplementu, istnieją pewne potencjalne grupy ryzyka i zagrożenia związane z ich przyjmowaniem. Dlatego warto obserwować reakcję organizmu po rozpoczęciu suplementacji, a szczególnie wszelkie symptomy alergiczne, takie jak swędzenie, wysypki skórne i duszności.

Aminokwasy mogą też wywołać wpływ na układ pokarmowy. Arginina i cystyna mogą powodować biegunkę, wzdęcia i inne problemy z trawieniem. W przypadku wystąpienia tych symptomów, należy ograniczyć suplementację lub całkowicie z niej zrezygnować.

Ważne są też interakcje z lekami, które przyjmujesz na co dzień. Niektóre aminokwasy, takie jak tryptofan, mogą wchodzić w interakcje z na przykład lekami antydepresyjnymi.

Ponadto niektóre aminokwasy, takie jak leucyna, mogą być szkodliwe dla osób z chorobami wątroby lub nerek. Dlatego ważne jest, aby przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie jeśli już wcześniej obserwowałeś u siebie różnego typu reakcje alergiczne i uczuleniowe.

Dla własnego bezpieczeństwa warto rozpocząć dawkowanie aminokwasów od niskich porcji i sukcesywnie zwiększać ją wraz z kolejnymi dniami treningowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright © 2015 Odciski.com.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.